Olanda va legaliza eutanasia pentru copiii bolnavi cu vârste între 1 și 12 ani

Olanda va legaliza eutanasia pentru copiii bolnavi cu vârste între 1 și 12 ani

Olanda are în vedere să permită copiilor cu vârsta sub 12 ani să fie eutanasiați dacă sunt bolnavi în fază terminală și nu au nicio speranță de recuperare.

Ministrul Sănătății, Huge de Jonge, a propus marți noua politică statelor generale ale Olandei, legislativul țării, spunând că încetarea vieții ar trebui să fie accesibilă pentru „un grup mic de copii bolnavi în terminal”, a raportat NL Times.

În prezent, sinuciderea asistată este legală în țară pentru bebelușii cu vârsta sub un an și copiii cu vârsta peste 12 ani, dar De Jonge este îngrijorat de tinerii din aceste grupe de vârstă și de accesul lor la îngrijire, a raportat presa.

Pentru copiii bolnavi în stadiu terminal „care suferă fără speranță și suferințe insuportabile”, cu vârsta cuprinsă între 1 și 12 ani, medicii pot oferi îngrijiri paliative sau pot reține nutriția până la moartea unui pacient, a spus presa.

Acest lucru a creat ceea ce medicii numesc o „zonă gri” între îngrijirea paliativă tradițională și sinuciderea asistată activă, determinându-i să solicite mai multe reglementări, a spus De Jonge, potrivit presei.

De Jonge a spus că politica propusă va afecta doar între cinci și zece copii în fiecare an care suferă „ca urmare, în unele cazuri inutil, pentru o lungă perioadă de timp, fără nicio perspectivă de îmbunătățire”. El a spus că „cea mai bună îngrijire posibilă” pentru acest grup de copii este de o importanță capitală, a raportat presa.

Legiuitorii împotriva acestei politici au declarat că este impropriu să împingă schimbarea cu mai puțin de 6 luni înainte de următoarele alegeri ale țării, în timp ce De Jonge a contracarat că este o măsură necesară pentru protejarea copiilor și va permite o mai mare transparență în „zona gri” menționată anterior.

El a spus că va face medicii mai responsabili în fața părinților și va oferi o bază pentru revizuirea și evaluarea cazurilor individuale, așa cum se face deja pentru situațiile de eutanasie permise în prezent.

“Studiul arată că există nevoie de a putea pune capăt vieţii în mod intenţionat în rândul medicilor şi părinţilor copiilor bolnavi incurabil, care suferă cumplit şi îngrozitor şi care vor muri într-un viitor previzibil”, a scris De Jonge într-o scrisoare adresată parlamentului.

Miniştrii guvernului de coaliţie condus de premierul Mark Rutte au căzut într-un final de acord acestui subiect marţi, după luni de dispute, marcate de o puternică opoziţie din partea partidelor creştine.

Legile existente în Ţările de Jos nu trebuie să fie modificate, însă medicii vor fi protejaţi în faţa oricăror urmăriri penale pentru că au efectuat o eutanasie autorizată asupra unui copil care suferă, a precizat Jonge.

Parlamentul olandez ar urma să dezbată acest subiect joi, iar guvernul ar trebui să pună în aplicare reglementarea aferentă în următoarele câteva luni.

Ţările de Jos şi Belgia vecină au fost primele ţări din lume care au legalizat eutanasia, în 2002. Apoi, Belgia a devenit prima ţară din lume care a autorizat eutanasia voită a copiilor, în 2014, urmată rapid de Ţările de Jos.

Sursa: NL Times

Lasă un răspuns