Idei superbe pentru amenajarea unei bucatarii in stil rustic

Idei superbe pentru amenajarea unei bucatarii in stil rustic

Stilul rustic ne readuce mereu in atentie frumusetea fireasca a lucrurilor, o adevarata oglinda a simplitatii, dar una incarcata de energie si de eleganta autentica. Pentru cei care vor sa evadeze din cotidianul dominat de modernism si tehnologie, un decor rustic este o alegere potrivita. Daca nu vreti sa dati intregii locuinte o astfel de ambianta, atunci puteti transforma o singura incapere intr-un astfel de micro-univers original, un adevarat colt idilic.

Desi pare ca intre rustic si modern este o contradictie de termeni, una nu o exclude pe cealalata. Poti avea o bucatarie in stil rustic fara a fi nevoie ca si gatitul sau confortul sa fie “rustice” la randul lor”. Utilarea ei si aparatura moderna se pot integra foarte bine intr-un decor cu lemn, piatra si suprafete care imita, macar, materialele traditionale de constructie, mobilier si si finisaje.

Astfel, fara a se renunta la confortul oferit de cele mai recente tehnologii, se pastreaza aerul specific bucatariilor rustice, atat de calduroase si prin aspectul lor. Colectiile de vase de lut, funduri si linguri de lemn, fetele de masa brodate si o serie de accesorii sau decoratiuni cu aer traditional se potrivesc foarte bine in cadru. Se pot pastra mici suprafete de inox (plita si chiuveta, de exemplu), dar pana si pentru acestea se poate merge pe alte materiale, cu aspect sau nuante in ton cu restul incaperii. Intr-o bucatarie rustica sunt prezente dulapuri sau etajere din lemn in care se tin la vedere borcanele cu condimente, farfuriile si tacamurile. De asemenea, vasele din sticla transparenta cu ierburi, spice de grau, cosurile din rachita cu fructe si legume nu trebuie sa lipseasca. La fel si textilele naturale si culorile de pamant care fac atmosfera mai calda si mai primitoare.

Ce poate fi mai potrivit intr-un decor rustic decat piatra naturala, lemnul sau fierul forjat? Intr-o bucatarie taraneasca nu intalnesti finisaje cu textura lucioasa precum gresia, faianta, mozaicul de sticla sau panourile din sticla colorata, iar mobilierul este realizat integral din lemn si este complet lipsit de elemente decorative din inox. Toate elementele specifice stilului rustic isi au originea in natura, incarcand spatiul pe care il infrumuseteaza cu energia pe care au acumulat-o de-a lungul vietii in mediul lor natural.

Asezarea si configurarea mobilierului intr-o bucatarie amenajata in stil rustic depinde atat de gusturile si preferintele personale, cat si de forma si dimensiunea spatiului. Poti aseza mobila atat in linie dreapta, cat si pe colt sau pe doua laturi paralele ale incaperii, la fel cum poti opta pentru o garnitura in forma literei U sau poti aseza dupa cum iti pofteste inima si cum iti dicteaz inspiratia, fara o regula nume. Spre deosebire de stilurile moderne, cel rustic permite compunerea unui decor neregulat si chiar aglomerat sau aparent dezordonat.

Nu poti completa garnitura de bucatarie realizata din lemn masiv cu scaune cu picioare cromate si sezut din piele sau piele ecologica. Intr-un context rustic sunt ideale fie seturile din lemn masiv cu aspect brut sau sumar finisat, cu spatare inalte si picioare solide, fie cele cu structura din fier forjat si cu sezut din lemn. Daca spatiul iti permite, completeaza setul cu o bancuta cu spatar din lemn sculptat sau cu o lavita simpla, asa cum ai vazut in casele de la tara.

Lemnul, piatra de rau sau metalul vor da o nota deosebit de confortabila casei tale si de rustic, in acelasi timp. O bucatarie in stil rustic te duce cu gandul la ciocolata calda pe care o bei in miez de iarna, incalzindu-te la gura sobei.

Nu cred ca e nevoie de mai multe cuvinte pentru a exprima sentimentul de „acasa” si de confort, pe care o bucatarie in stil rustic il transmite. Pozele din colectia de mai jos vorbesc de la sine si credem ca vor fi o buna sursa de inspiratie, daca planuiti o reamenajare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: