Ghidul complet pentru construcția gardului. Documentație și modele de inspirație
Construcția gardului în curte ți se va părea floare la ureche după ce ai ridicat casa, însă asta nu înseamnă că nu ridică și el anumite provocări.
Ți-am pregătit un articol complet despre ce presupune construcția sa, ce materiale să alegi și ce modele ai la dispoziție, fie că vei construi pentru prima dată gardul în jurul gospodăriei tale, fie că vrei să-l schimbi pe cel vechi.
Iată, așadar, ce trebuie să știi pentru construcția gardului, dar și niște imagini care te vor inspira, cu siguranță, în alegerea unui model potrivit pentru curtea ta.
- Modele de garduri în funcție de materialul folosit
- Garduri din lemn
- Garduri metalice
- Garduri din beton
- Garduri din piatră
- Garduri din tablă
- Garduri zidite
- Garduri prefabricate
- Modele de garduri în funcție de stil:
- Garduri moderne
- Garduri rustice
- Garduri inedite și creative
- Învață să construiești singur un gard
Pentru a construi un gard cu fundație am nevoie de autorizație de construcție?
Ca să începi cu dreptul construcția gardului pentru gospodăria ta, trebuie să știi de la bun început că vei avea nevoie de o autorizație de construcție. De altfel, legislația românească prevede obținerea unei autorizații de construcție indiferent dacă gardul are sau nu fundație.
Orice împrejmuire, din orice material, cu excepția celei naturale sau a gardurilor formate din panouri mobile, are nevoie în prealabil de o autorizație de construcție pe care trebuie să o obții de la primărie.
Modele de garduri în funcție de materialul folosit:
Un prim criteriu după care trebuie să te ghdiezi când construiești un gard este materialul din care îl vei confecționa. De materialul folosit depinde atât rezistența în timp, cât și bugetul necesar pentru această construcție, dar și amenajarea ulterioară a curții. Dacă în timpul construcției ai avut cel mai probabil garduri din plasă sudată, odată finalizată construcția, e cazul să treci la varianta finală și mai rezistență
Mai jos vei descoperi care sunt materialele cele mai folosite pentru construcția gardurilor, precum și câteva imagini cu fiecare în parte:
Garduri din lemn
Unul dintre cele mai folosite materiale când vine vorba despre construcția gardurilor este lemnul. Gardurile din lemn sunt elegante, practice și ușor de construit. În cazul modelelor mai simple, construcția poate fi abordată cu ușurință chiar și de amatori. Este un material avantajos ca preț, iar dacă lemnul este bine tratat el poate rezista ani la rând ca nou. De altfel, tratarea lui este imperativă, deoarece în caz contrar lemnul va fi afectat de umezeală și de razele soarelui.
Pentru că orice casă eficientă are un gard sigur și modern, noi vă recomandăm stâlpii din lemn de 180 cm NEVA, împreună cu bazele de stâlp și panourile decorative pentru grădina ta.
Iată câteva imagini cu modele de garduri de lemn care ți-ar putea servi drept inspirație pentru gospodăria ta:
Garduri metalice
Gardurile metalice au un aspect elegant și o frumusețe clasică. Ele se vor potrivi perfect pentru un teren mare și o casă somptuoasă, dar nu numai. Gardurile metalice sunt însoțite de obicei de vegetație plantată în imediată apropiere a lor, deoarece ele nu feresc gospodăria de ochii trecătorilor. Iată aici un model de gard și porți din oțel ușor de montat și care se vor potrivi de minune indiferent de localizarea casei sau de stilul construcției, iar mai jos vei vedea și mai multe modele de astfel de garduri:
Garduri din beton
Aceste garduri sunt, cu siguranță, cele mai rezistente, însă sunt și mai greu de montat. Totuși, dacă ești dispus să treci peste faptul că montarea lui poate dura câteva zile, vei avea parte de un gard foarte rezistent, ce va rămâne în picioare și își va păstra aspectul indiferent de condițiile meteo și de trecerea timpului.
Garduri din piatră
Piatra este o opțiune excelentă pentru un gard ce împrejmuiește o casă și o gospodărie amenajate în stil rustic. Este tipul de material care nu se va demoda niciodată și care trece cu brio testul timpului. Din cauză că piatra este un material greu și cu un oarecare grad de dificultate în ceea ce privește prelucrarea, construcția unui gard din piatră este mai laborioasă, însă poate rezista zeci de ani fără să necesite nicio reparație.
Garduri din tablă
Gardurile din tablă sunt o opțiune demnă de luat în calcul, mai ales că sunt mai ușor de construit decât cele din beton sau din piatră. Totuși, chiar și pentru aceste garduri va fi nevoie de o fundație din beton, așa că realizarea lui poate dura câteva zile. Tabla este un material ieftin, dar și rezistent, și în diverse variante de culoare – argintiul specfic tablei, dar și arămiu sau wenge.
Garduri zidite
Și în cazul gardurilor zidite avem de-a face cu o lucrare ce se întinde pe mai multe zile. În schimb, efortul construirii lui este pe măsura rezistenței sale. Gardurile zidite pot fi din diverse materiale, de la cărămidă, la bolțari din beton. Rezistă foarte bine, dacă se folosesc materiale de constructii de calitate, iar din punct de vedere estetic sunt, în mod cert, o alegere reușită.
Garduri prefabricate
Gardurile prefabricate sunt cele care vin gata construite, gata de montare. Pot fi din beton, cărămidă, chiar și din piatră. Rezistă bine în timp și sunt ușor de montat, putând fi instalate chiar și fără ajutor preofesionist.
Modele de garduri în funcție de stil:
Stilul ales pentru gard este dictat de stilul ales pentru casă și de planurile pe care le ai în legătură cu amenajarea curții. Iată ce stiluri poți aborda în construcția gardului pentru curtea ta:
Garduri moderne
Când vorbim despre garduri moderne nu ne referim la niște materiale anume, ele pot fi și din lemn, dar și metalice sau din beton. De obicei, materialele sunt dispuse pe orizontală, însă nu este neapărat o regulă. În ceea ce privește cromatica, în cazul gardurilor moderne vei vedea foarte des nuanța wenge, dar și negrul. Iată și câteva exemple de garduri moderne:
Garduri rustice
Gardurile rustice sunt, de obicei, din lemn sau din piatră. Există și variante creative ce duc cu gândul la stilul rustic, gardurile amenajate cu bușteni, de pildă. Gardurile rustice sunt versatile, se potrivesc la diverse stiluri de construcție, dar desigur că vor merge mănușă la construcții și amenajări în același ton. Pentru o gospodărie la munte sau o pensiune situată într-o zonă montană sunt în mod cert cea mai bună alegere.
Garduri inedite și creative
Poți realiza niște garduri frumoase chiar și din materiale sau aranjamente neconvenționale. Cu puțină creativitate, îndemânare și ceva idei inedite pentru a realiza garduri, vei obține un rezultat original și personalizat. Iată mai jos câteva modele de garduri pentru case și gospodării ce ies din tipare, dar care arată absolut fermecător:
Învață să construiești singur un gard:
După cum îți spuneam și mai sus, poți construi și de unul singur un gard, însă înainte să iei această hotărâre, trebuie să știi exact care sunt pașii, pentru a decide informat dacă vrei sau nu să începi un proiect de tipul acesta. Dacă te ocupi singur de construcția lui, îți vei face un gard ieftin și vei avea la final și satisfacția că te-ai ocupat singur de acest proiect. Nu este neapărat o construcție grea, însă este, în definitiv, o construcție ce are nevoie și de o fundație, și de îndemânare. Îți arătăm mai jos ce pași ai de parcurs pentru a construi un gard rezistent, dar și cu un aspect fermecător.
Ghid complet pas cu pas, pentru construcția unui gard din beton și fier forjat
Pentru construcția unor garduri din fier forjat și beton, de pildă, trebuie să parcurgi, în mare, următori pași:
- Sapă fundația la o adâncime de circa 50 de centimetri și o lățime de 40 de cm;
- Fă grinzile din fier beton folosind bare de fier beton striat de minimum 16 mm și etrieri din fier beton de 6 mm;
- Aliniază și prinde în beton stâlpii din fier rectangulari care urmează să susțină gardul ;
- Toarnă betonul (procedeu numit și turnarea cotei zero);
- După ce betonul se întărește (durează circa o zi) cofrează cu panouri de lemn zona în care urmează să fie fundația și apoi toarnă fundația gardului deasupra primului strat de beton (cota zero);
- După ce se usucă și acest strat poți decofră fundația;
- După decofrare urmează finisarea gardului și prinderea panourilor din fier forjat pe stâlpii rectangulari;
- La final se grunduieste și se vopsește ;
Ghid complet pas cu pas, pentru construcția unui gard din lemn
Poți construi un gard din lemn urmând pașii de mai jos:
- Trasează locul și înfige câte un țăruș la 1-2 metri distanță făță de fiecare capăt al liniei imaginare a gardului apoi leagă sfoară de ei și tensioneaz-o, scopul acesteia este să ghideze poziționarea stâlpilor de susținere
- Ține cont de faptul că între stâlpi distanța trebuie să fie egală pe toată lungimea și lățimea gardului
- Secțiunile lemnului și porțiunile care urmează să fie introduse în sol trebuie tratate cu o soluție cu rol protector
- Inscripționeaza pe suprafața stâlpilor liniile (inferioară și superioară) care vor prefigura poziția traversei inferioare, apoi bate câte un cui pe fiecare linie. Poziționează traversa și cu ajutorul unei drujbe sau a unui fierăstrău fă o secțiune în stâlp în așa fel încât traversa să poată fi fixată acolo
- Traversa va fi fixată pe stâlp cu șuruburi, așa că va trebui să gauresti cu bormașina traversa și stâlpul pentru a le îmbină.
- Pașii se reiau pentru fiecare traversa în parte, și cele inferioare și cele superioare
- Se montează scandurelele din gard întinzând ai tensionand sfoară în prealabil
- Scandurele se fixează cu șuruburi sau cuie de traverse și se folosește un distantier pentru că ele să fie dispuse la distanțe egale una de cealaltă.
După cum vezi, ai la dispoziție o mulțime de opțiuni, indiferent dacă vrei să construiești un gard pentru întreagă proprietate sau vrei să faci niște garduri pentru a delimita grădina de restul terenului. Ce model este preferatul tău și ce material ai alege?