Stilul de design modern vs. contemporan: Care este diferența?
Mulți oameni cred că designul modern și contemporan sunt la fel. Dar există o lume a diferenței. Acestea pot fi sinonime atunci când se descriu multe lucruri, dar în design, modernul și contemporanul sunt destul de diferite. Designul modern se referă la o epocă care a trecut, în timp ce designul contemporan se referă acum și la viitor.
Cele mai utilizate materiale în stilul de amenajare modern sunt cele naturale: lemnul, pielea, diferite metale și chiar sticla. În ceea ce privește cromatica, predomină albul, negrul, precum și culorile primare, precum roșu sau galben, folosite cu moderatie. Pe lângă aceste nuanțe, formele mobilierului ar trebui să fie cât mai simple, bine definite și fără prea multe detalii, întrucât funcționalitatea este cuvântul cheie.
În timp ce prezentăm diferențele dintre contemporan și modern, să definim despre ce este vorba în designul modern. Stilurile moderne de design interior constă în mai multe încarnări diferite, făcându-l un pic mai complex în definire. În sensul său cel mai simplu, designul modern se referă la reflectarea mișcărilor de artă modernă în interiorul unei case.
Cu rădăcini în arhitectura designului scandinav și german, conceptele de stil modern sunt categoric simple și fără probleme. Mobilierul și decorul se concentrează pe utilizarea materialelor neutre și a culorilor pământești, eliminând în același timp detaliile inutile. Și când vine vorba de stiluri contemporane de design interior, este posibil să vedeți si hituri de culoare. Cu toate acestea, cu stilurile moderne de design interior, accentul este pus pe utilizarea culorilor monocromatice și a camerelor văruite fără modele.
Design-ul contemporan se bazează pe trei principii: confort, sustenabilitate și fluiditate. Acesta nu are o perioadă anume de referință, ci folosește trenduri actuale de design interior, fiind într-o permanentă evoluție.
Principalele elemente ale unei amenajari în stil contemporan sunt: spații deschise, lumină naturala abundentă, linii drepte, sticlă, ceramică și chiar elemente futuriste sau high tech.
Ca diferență putem spune că, din punct de vedere cromatic, contemporanul preferă o paletă sobră de alb, negru sau gri (cu accente de culori saturate: roșu, violet sau portocaliu), în timp ce modernul se manifestă prin nuanțe temperate, de pământ – brun, verde etc. Contemporanul este mai îndrăzneț și curge împreună cu timpul, din această cauză se bucură de posibilitatea creării unui joc de culori.
Deși unele elemente ale designului modern pot fi văzute în designul contemporan, aceste două stiluri au propriile lor semnături exclusive. Deci, ce este designul contemporan? Prin definiție, contemporanul se referă la „a trăi sau a avea loc în prezent”. Contemporanul, în centrul său, se referă la „al momentului”, care ilustrează faptul că stilurile de design interior contemporan se referă la tendințele actuale de design în timp ce aduc un omagiu trecutului. Datând din anii 1970, stilul contemporan este cu adevărat unic întrucât împrumută elemente din alte câteva stiluri de design.
Un alt aspect important al stilurilor contemporane de design interior este că acestea evoluează constant. Spre deosebire de alte stiluri care sunt de obicei dedicate unui anumit aspect, timp și spirit, stilul contemporan se referă la stilurile care câștigă aderență astăzi. Când vă uitați la stilurile contemporane de design interior de astăzi, veți observa palete neutre, linii curbe și minimalism proeminent.
Care sunt asemănările?
Este dificil de spus care este cel mai popular dintre designul contemporan și designul modern, deoarece stilurile contemporane de design interior de astăzi au încorporat note cheie din stilurile moderne de design interior. De fapt, designul interior modern și modelele contemporane actuale au multe asemănări, deoarece ambele modele favorizează un aspect simplu, minimal și editat cu linii curate și elegante. Iată cele mai comune similitudini împărtășite între designul contemporan și cel modern.
Estetic ambele sunt minimale. Ambele modele au linii arhitecturale curate și stralucire zero. Acestea au modele arhitecturale simple, care prezintă o eleganță sofisticată și atemporală.
Ambele au o senzație de spațiu deschis. Pentru a crea o senzație de spațiu, atât stilurile de design interior contemporane, cât și cele moderne adoptă un concept de plan deschis. Pentru acest concept, bucătăria se îmbină frecvent cu sala de mese sau camera de zi se îmbină cu bucătăria. Acest lucru are ca rezultat un spațiu de locuit aerisit și confortabil.
Niciun stil nu preferă designurile ornamentate. Atât designurile contemporane, cât și cele moderne preferă un aspect simplu și ordonat, deoarece tind să se ferească de utilizarea elementelor grele și a designurilor ornamentate.
Mobilierul are picioare expuse. Atât pentru stilul contemporan, cât și pentru cel modern, mobilierul, cum ar fi canapelele, otomanele și scaunele, tind să prezinte picioare subțiri la bază. Ambele stiluri evidențiază de asemenea, mobilierul care se mândrește cu suprafețe reflectorizante, cum ar fi sticla expusă și metalele. Veți găsi de asemenea, o mulțime de materiale naturale din lemn, atât în mobilierul contemporan, cât și în cel modern, de la mese cu bază metalică la grinzi arhitecturale și blaturi din lemn brut.
Într-adevăr, există mai multe similitudini și elemente care se suprapun între stilul contemporan și cel modern, ceea ce ar putea explica de ce acești termeni sunt adesea o sursă de confuzie pentru începători, având în vedere lumea designului interior.
Confuzia dintre designul contemporan și designul modern continuă și astăzi, deoarece nu a existat un set de reguli pentru toate formele de artă. O parte a confuziei constă și în faptul că elementele designului modern de la mijlocul secolului sunt încorporate în designurile contemporane.
Edited by Weeb design: L.O
Foto via: Pinterest
Cititi si:
Gothic in interior: caracteristici de design, idei de moda si exemple de succes cu fotografii
https://rum.thehouseofchronic.com/4127494-gothic-in-the-interior-design-features-fashion-ideas-and-successful-examples-with-photos
Amenajari interioare in stil gotic
Majoritatea oamenilor cand aud de stilul gotic isi imagineaza pereti negri si case decrepite, atinse de vreme. De fapt, acest stil care dateaza din anul 1740, este unul superb, puternic ornamentat. Este mult influentat de arhitectura romana si medievala, ceea ce il face atat de sumbru si dramatic. Insa, designul interior modern reduce mult din acest dramatism, astfel, in zilele noastre, un interior decorat in stil gotic este mai degraba unul sobru si rece.
vezi mai mult: https://www.artline.ro/Amenajari-interioare-in-stil-gotic-34801-1-n.html
Stilul vintage în design interior
Stilul vintage continuă să domine în materie de design interior și este de actualitate în amenajările moderne atât timp cât sunt îmbinate cu atenție elemente vechi și piese noi de mobilier.
vezi mai mult:
Interioare scandinave VS interioare minimaliste. Care este diferența?
Cine oare n-a auzit în ultimii ani despre noțiunea de ”hygge”, pe larg utilizată și îndrăgită de popoarele nordice? Aparent foarte asemănătoare cu termenul de ”coziness”, aceasta însă trece nițel de percepția noastră uzuală asupra confortului și ajunge în sfere precum vestimentația sau amenajările interioare ale casei. Pentru a dispersa confuzia dintre designul de interior minimalist și scandinav, am decis să clarificăm unele diferențe din start.