TV vs Proiector

TV vs Proiector

Proiector sau TV? Cei mai mulți avem un televizor în living, dar când vine vorba de înnoire parca ai vrea altceva. Chiar dacă se înmulțesc televzioarele accesibile de mari dimensiuni, există o alternativă viabilă și competitivă în proiectoarele de calitate disponibile.

Acum 20 de ani, adica milenii in trecut daca privim din punct de vedere al evolutiei tehnologiei, proiectoarele erau extrem de deficitare in a reda cantitati mari de lumina iar imaginea nu era deloc „stralucita” in afara de camerele in care era intuneric bezna, deasemenea costul acestor proiectoare era exorbitant in comparatie cu cel al televizoarelor momentului.

Revenind la momentul actual, proiectoarele si televizoarele, devin mai performante, mai mari (in cazul televizoarelor) si mai ieftine de la an la an. Cred ca probabil putem sa fim toti deacord ca atat timp cat imaginea ramane clara, bine definita si sa aiba culori naturale, mai mare inseamna de obicei mai bine. Nimic nu este mai impresionant ca o imagine aproape in marime naturala ca sa te faca sa simti ca esti impreuna cu sportivii preferati sau cu personajele din filmul sau serialul preferat. Simplu spus:

„Cu cat este mai mare ecranul cu atat este mai imersiva experienta de vizionare”

Imagine

Când ordinea de zi în cauză este marimea ecranului, proiectoarele conduc prin capacitatea de a prezenta imagini la mai mult de 300 de inchi, în timp ce televizoarele mai mari oferă în mod convențional până la 85 de inchi. Chiar și modele avansate de televizor cu ecran mare, cum ar fi televizoarele care utilizează tehnologia microLED iar ecranele sale late de 99 și 110 inch, pot fi considerate totuși o realitate utopică, având în vedere prețul ridicat care va fi să dețină această tehnologie.

Proiectoarele oferă super ecrane

Acordând atenție graficii celor mai multe proiectoare, au o calitate mai scăzută decât cele mai bune televizoare, neavând un nivel atât de bun de calitate și contrast, o caracteristică necesară pentru a genera un nivel bun de HDR (interval dinamic ridicat, „dinamică high-range, în traducere liberă”) sau WCG („gamă largă de culori”, în traducere liberă). În acest sens, televizorul este în frunte, cu o gamă mai largă de culori și tehnologii care adaugă imaginilor mai multă profunzime și realism. Cu toate acestea, există proiectoare cu laser mai complete și care au o calitate similară celor mai bune televizoare, cu niveluri excelente de culori și lumină. Dezavantajul aici este că sunt destul de scumpe, diferențe mult mai mari în comparație cu cele mai puternice televizoare de pe piață.

Există o limitare în majoritatea proiectoarelor în furnizarea unei calități extreme a imaginii și este legat de o anumită dificultate în generarea de tonuri întunecate bune, deoarece orice interferență a luminii din cameră poate afecta transmiterea imaginii. Acest lucru poate face proiectoarele o opțiune deloc grozavă pentru medii mai luminoase. Sau ar putea necesita unele sacrificii și abdicări din partea utilizatorului, cum ar fi instalarea de perdele și etanșarea oricărui fascicul exterior de lumină.

A avea un proiector intr-o camera aduce nevoia de a crea un mediu cu iluminare redusa sau deloc, astfel incat imaginea transmisa sa iasa in evidenta, permitand astfel o fidelitate mai mare in plan grafic, mai ales cand ne referim la paletele de culori mai inchise. Preferați modelele de proiector laser pentru a oferi rezoluție 4K UHD, cu contrast de la 3000:1 si valori de lumeni (luminozitatea sau puterea luminoasă a proiectoarelor) mai mare sau mai mic ca 2000 pentru medii luminat sau respectiv slab luminat.

Sunet

Multe televizoare au un sistem de sunet de bună calitate, care arată de la 20 wați RMS majoritatea, cu resurse care pot simula chiar a Sunet ambiental din testele de calibrare aplicate în mediu. Între timp, proiectoarele care au de obicei opțiuni de ieșire a sunetului îl prezintă cu o calitate mai scăzută, servind mai mult ca alternativă atunci când nu ai una. SoundBar sau un sistem de Home Theater

Există multe beneficii pentru obținerea unui SoundBar în 2021 și includ caracterul practic de a avea un accesoriu compact cu doar două articole — the SoundBar și um Woofer –, suport pentru sistemul de sunet 5.1, livrare de tehnologii de ultimă oră, cum ar fi Dolby Atmos și DTS: X (ambele tehnologii se bazează pe premisa reproducerii audio care umple mediul, încercând să ofere o experiență mai captivantă) și prețuri foarte competitive în comparație cu multe modele de Home Theater.  

Instalare

O altă problemă care apare atunci când suntem dispuși să amenajăm un spațiu pentru cinema acasă, fie el cu televizor sau proiector, este instalația dvs. La televizoare sunt mai practice în acest sens, având nevoie doar de o piesă de mobilier sau de un suport – cum ar fi Gallery Stand by LG – pentru a-l susține și de o priză din apropiere, astfel încât să poată fi pornit. Pe de altă parte există proiectoare, care depind de o anumita distanta de montat pe tavan, pentru a evita intreruperile in imagine, ca sa nu mai vorbim de legaturile dinamice de care va avea nevoie cu cablul de alimentare si alte accesorii suplimentare.

Astăzi există și modele de proiector laser cu rază scurtă, care trebuie doar plasat la cel puțin 38 cm în fața peretelui pentru a oferi un ecran de 100 de inchi, cum ar fi LG CineBeam Smart TV PF1000UW, sau superproiectorul Premiere LSP9T, care este capabil să livreze până la 130 inchi în 4K UHD la doar 24 cm de perete! Aceste modele de proiectoare sunt mai ușor de instalat, dar vor avea nevoie și de un ecran de proiectie, un accesoriu foarte important pentru a permite o calitate maximă a proiecției. Ecranele de proiecție vin într-o varietate de tipuri și dimensiuni, de la cele care rulează pe perete, până la suporturi gonflabile uriașe pentru utilizare în aer liber.

Deci chiar daca fiind mai ușor de transportat și îndeplinirea obiectivelor de eliminare a mobilierului și reducerea utilizării spațiului, proiectoarele pierd la instalație deoarece au nevoie de combinații și dinamici diferite pentru fixarea lor, în afară de crearea unui mediu slab luminat care poate fi necesar pentru o mai bună livrare a imaginii.

Amplasament

Dacă optezi pentru un proiector vei avea nevoie de un perete al camerei complet liber, lucru mai greu de realizat dacă locuieşti într-o garsonieră sau într-un apartament mai mic. În plus, amplasarea proiectorului în sine este destul de restrictivă, întrucât imaginea trebuie proiectată cât mai bine pe peretele respectiv, iar dimensiunile proiectoarelor nu sunt încă atât de mici pe cât ne-am dori.

În schimb, televizorul ocupă semnificativ mai puţin spaţiu şi poate fi amplasat într-o multitudine de locuri.

Avantaj pentru: televizoare

Lumina ambientală

În general, în cazul televizoarelor nu ai de ce să-ţi faci griji: imaginea se va vedea bine indiferent de cantitatea de lumină din cameră (exceptând situaţiile rar-intalnite în care soarele bate direct în televizor). În schimb, situaţia este mai complexă pentru proiectoare: există proiectoare cu luminozitate bună care anulează lumina ambientală, însă acestea sunt destul de scumpe. Practic, pentru proiecţii pe timp de zi, este bine să ai o soluţie la îndemână pentru diminuarea luminii ambientale.

Avantaj pentru: televizoare

Costuri de întreţinere

Chiar dacă plecăm de la ideea că optam pentru un buget fix în oricare dintre situaţii, proiectoarele vor avea costuri de întreţinere mai mari. În general, durata de viaţă a unui televizor este de aproximativ 100.000 de ore, ceea ce se poate traduce teoretic în 10-20 de ani de utilizare obişnuită.

În schimb, lampa unui proiector are o durată de viaţă limitată la numai câteva mii de ore, iar costurile de înlocuire a lămpii încep de la câteva sute şi ajung până la câteva mii de lei (mai multe informaţii despre acest subiect găseşti aici). Astfel, la o utilizare de şase ore pe zi, lampa unui proiector va deveni inutilizabilă în numai doi-trei ani.

Avantaj pentru: televizoare

Conectare la alte dispozitive

La capitolul conectivitate, proiectoarele şi televizoare au numeroase puncte comune: HDMI pentru semnal HD, S-Video, Compozite Video sau Scart pentru semnal standard, VGA pentru conectarea monitorului (în special la proiectoare). În schimb, cele mai multe proiectoare nu beneficiază de semnal TV standard, ceea ce înseamnă că pentru a urmări posturi TV vei avea nevoie de decodor, tuner sau media player.

Având în vedere că cei mai mulţi operatori de telecomunicaţii oferă decodoare HD, acest lucru nu reprezintă un impediment major în defavoarea proiectoarelor. Totuşi, televizoarele sunt mai comode, mai ales că unele au deja integrat un tuner TV. De asemenea, ambele dispozitive se pot conecta la o consolă de jocuri modernă.

Avantaj pentru: indecis

Calitate audio, zgomot de fond

Calitatea sunetului este de cele mai multe ori decentă atât pentru proiectoare, cât şi pentru televizoare, însă de multe ori vei simţi nevoia să conectezi un sistem home-cinema pentru o audiţie mai bună. În privinţa zgomotului de fond, proiectoarele sunt în general mai “gălăgioase”, însă nu ar trebui să te deranjeze în mod vizibil.

Avantaj pentru: indecis

Preţ

Probabil acesta este capitolul unde este cel mai dificil să desemnăm un câştigător cert, întrucât există numeroase paliere de performanţe, iar preţurile variază semnificativ de la un producător la altul. Cert este că, pentru o sumă stabilită de bani, poţi găsi atât un proiector HD, cât şi un televizor HD care să aibă avantajele şi dezavantajele precizate mai sus.

Avantaj pentru: indecis

Deci TV sau Proiector?

Dacă analizezi punctele de mai sus vei fi tentat să declari televizorul drept câştigător detaşat în confruntarea cu proiectoarele. Adevărul este că nu ai greşi prea mult: dacă te uiţi frecvent la televizor, fie că vorbim despre posturi TV sau filme, un televizor rămâne alegerea ideală, datorită calităţii superioare a imaginii şi a costurilor de întreţinere inexistente.

Totuşi, proiectorul reprezintă o alternativă foarte bună pentru situaţiile în care vrei să te uiţi la filme de două-trei ori pe săptămână, ocazional la un meci important de fotbal sau la o cursă de Formula 1, dar neapărat în compania celor mai buni prieteni. Toate acestea, evident, în format HD. Într-o astfel de situaţie vei obţine la tine acasă senzaţia de sală de cinematograf, mai ales că vei utiliza proiectorul mai mult seara, iar atmosfera va fi mult mai plăcută datorită ecranului mai mare.

Lasă un răspuns