Indiferent de anotimp, o mansardă rustică este admirată de toată lumea, dar farmecul ei iese la iveală în sezonul rece, când în șemineu luminează focul, păturile din lână așteaptă să te încălzească, iar cana de ceai așteaptă să o savurezi în timp ce citești o carte. Dacă încă nu ai această mansardă rustică, te vom învăța anumite trucuri care îți pot transforma spațiul într-unul de vis!
Prin urmare, la mansardă trebuie să echipați următoarele:
- izolatie termica – astfel incat sa nu fie frig iarna si racoros vara.
- barieră de vapori – va scăpa de umezeala din pod și, ca urmare, de mucegai și alte ciuperci.
- izolarea fonică ar trebui să fie, de asemenea, suficientă pentru o viață confortabilă. Ploaie tamburantă pe plăci, vânt puternic etc. nu vă va lăsa să dormiți liniștit dacă intenționați să amplasați un dormitor sau o zonă de recreere în pod.
- interiorul camerei trebuie să fie prevăzut cu suficientă lumină solară. Pentru a face acest lucru, va trebui să construiți luminatoare speciale sau să instalați un luminator schimbând ușor structura acoperișului.
- este necesar să se efectueze comunicații: cablarea electricității, încălzirea, ventilația și, dacă este necesar, alimentarea cu apă etc.
Grinzi din lemn
Dacă nu ai o mansardă din lemn și nici nu locuiești într-o clădire istorică în care au fost păstrate grinzile din lemn masiv, atunci poți apela la grinzile decorative care imită lemnul și îi dau același aspect și farmec. Poți alege să dispui aceste grinzi pe tavan sau pe anumiți pereți. Dacă ai optat pentru alb în finisarea pereților tăi, atunci cel mai bine ar fi să optezi pentru grinzile într-o culoare naturală, să iasă în evidență.
Elemente decorative din lemn
E deja o regulă nescrisă faptul că orice spațiu decorat într-un stil rustic trebuie să aibă câteva obiecte de decor din lemn natural. Poți opta să le cumperi din magazinele specializate în amenajările interioare sau poți alege să le confecționezi chiar tu, în acest fel, satisfacția fiind mai mare. Fii creativă și realizează-ți un cuier din nuiele sau un suport pentru chei sau bijuterii dintr-o ramură de copac.
Materiale și texturi călduroase
Din mansarda rustică niciodată nu va lipsi covorul pufos sau pătura din lână! Așa că, nu mai aștepta, scoate pătura primită cadou de la bunica acum mulți ani și arunc-o pe pat sau pe canapea. Tot la bunica poți să apelezi pentru câteva covoare țărănești din bumbac. O altă variantă pentru podele ar fi carpetele din blănuri ecologice.
Scapă de ciucurii plictisitori care îți strâng draperia și înlocuiește-i cu sfoară. Vei vedea că aspectul mansardei tale se va schimba radical!
Obiecte vintage
Obiectele vintage sunt reprezentative pentru amenajările în stil rustic. Așa că, nu ezita și apelează la câteva obiecte de mobilier sau de decor găsite în podul bunicii sau cumpărate din magazinele sau târgurile de antichități. Mai ai nevoie de câteva lumânări puse în sfeșnice metalice, aurii sau argintii și ai obținut o mansardă amenajată într-un stil rustic, fără prea multe bătăi de cap!
Dar, înainte de toate lucrările, va trebui să decideți ce anume să plasați la mansardă: un dormitor, o baie, un living, o grădiniță, o bibliotecă, o sală de biliard sau un birou? La urma urmei, aspectul tuturor comunicațiilor, opțiunilor de finisare și designul interior final depind de acest lucru.
A dormi într-o mansardă mohorâtă și nemobilată nu este confortabil și înfricoșător, dar un dormitor într-o mansardă caldă și confortabilă este o altă problemă. Este o plăcere să adormiți pe un pat moale care privește pe fereastră spre cerul înstelat, visele vor fi cu siguranță strălucitoare și fabuloase. Prin urmare, dacă ai propriul tău o casă privată, nu ratați această ocazie și nu ezitați să echipați dormitorul la mansardă. Astfel, un loc întunecat, prăfuit și înfricoșător poate deveni camera ta preferată.
Un living planificat corespunzător, cu o amenajare neobișnuită a pereților și chiar cu un luminator, cu siguranță nu va lăsa indiferent niciun oaspete al casei. La mansardele mici, canapelele și fotoliile sunt situate în locuri cu cea mai mică înălțime a tavanului. Dar televizorul ar trebui să fie agățat de un perete vertical cu fronton, dacă există unul. În caz contrar, este așezat pe o noptieră la unul dintre pereți.
Un șemineu clasic sau unul tip electric la mansardă va fi util. Jocul de flăcări și sclipirea stelelor din ferestrele mansardei vor deveni atribute care creează seara o atmosferă fabuloasă și romantică. Prin urmare, dacă sunteți proprietarul unei case private, nu ratați această oportunitate. Mansarda este un adevărat depozit de idei, din care pot fi întruchipate chiar și cele mai îndrăznețe. Despre camera de zi din mansardă, putem spune cu siguranță că va fi a doua din casă, în care nu este deloc necesar să lase oaspeții să intre.
Nu de puține ori, lemnul este luat ca bază pentru designul interior al mansardei, deoarece elementele mari din lemn abundă în designul mansardei: grinzi, căpriori etc. În timp cu ele, puteți decora planurile tavanului: căptușeală, lemn – panourile din MDF acoperite și alte materiale pe bază de lemn vor deveni bune, completând ideea. Merită spus că ideea – grinzi de lemn și un tavan alb tencuit, bine obișnuit cu stilurile din Provence și din Stil scandinav.
În mod implicit, mansarda devine întotdeauna un loc pentru depozitarea lucrurilor care au devenit deja învechite, care par a fi bine conservate, așa că este păcat să o aruncați. Dar, după cum arată practica, totuși vor fi în cele din urmă aruncate sau date cuiva. Deci, de ce să nu grăbim acest proces. Eliberăm cămara de la mansardă de vechea „junk” prăfuită, iar în locul ei construim un dressing funcțional cu drepturi depline. Va fi mult mai util, locul nu va fi risipit și va exista curățenie și ordine în pod. Și cel mai important, va economisi spațiu în casă, deoarece nu este întotdeauna posibil să amplasați un dressing cu drepturi depline în dormitor și cu atât mai mult într-o cameră separată a casei.
Cititi si:
- Cum sa amenajezi un living in functie de dimensiune
- Amenajarea livingului in functie de tipul de locuinta
- Idei de amenajare pentru living in functie de stilul locuintei
- Tipuri personalizate de livinguri
- Idei de amenajare in functie de forma livingului
- Amenajarea in functie de functionalitatea si activitatile desfasurate in living
- Cum sa iti amenajezi livingul in functie de culoarea peretilor
- In functie de compartimentare
- Decoratiuni pentru living
- Iluminarea corespunzatoare pentru living
- Produse asociate