Scandal monstru între polițiști și Guvern pe tema celor 75% din salariu pentru a sta cu copilul: ‘Nu reprezintă decât o palmă dată poliţiştilor!’

Scandal monstru între polițiști și Guvern pe tema celor 75% din salariu pentru a sta cu copilul: ‘Nu reprezintă decât o palmă dată poliţiştilor!’

Inquam proteste polițiști

Autor: Mihai Cistelican Publicat: 05/10/2020 19:15 Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicaliştii din Poliţie acuză că, de trei săptămâni, nu a fost lămurită situaţia poliţiştilor care pot primi 75% din salariul de bază dacă nu îşi pot lua liber pentru a sta acasă cu copilul în condiţiile în care unele unităţi de învăţământ sunt închise, iar altele au program redus sau online. Sindicaliştii susţin că MAI a transmis şefilor structurilor de resurse umane să interpreteze actul normativ în defavoarea poliţiştilor, informează News.ro.

Sursa citată menţionează că, din dispoziţiile OUG nr. 147/2020, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zile libere pentru a sta acasă cu copiii, în cazul suspendării cursurilor.

De asemenea, în cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute în OUG, doar unul dintre aceştia are dreptul la o majorare acordată suplimentar, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare.

Ministerul Afacerilor Interne vine cu o interpretare care încalcă orice regulă a semanticii, concluzionând în baza prevederilor actului normativ enunţat mai sus, că dacă unul dintre părinţi lucrează în mediul privat sau în alt domeniu decât cel sanitar sau militar, chiar dacă va face dovada că nu a beneficiat de zile libere, părintele poliţist nu va putea primi această majorare de 75%, poliţiştii fiind în situaţia conform căreia nu vor avea în grija cui să-şi lase copiii şi nici nu vor avea posibilitatea angajării unei bone întrucât preţul acestor servicii încep de la 1500 lei şi depăşesc uneori 3000 lei”, precizează comunicatul.

Sindicatul Europol a menţionat că asemenea măsuri nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor, cât şi cadrelor medicale.

“Mai mult, atât MAI, cât şi Guvernul României, prin astfel de interpretări aduse în defavoarea poliţiştilor, nu încearcă decât să destabilizeze economia şi mediul privat, în condiţiile în care acesta e vulnerabil şi şubrezit de pandemia de coronavirus, iar prin acordarea liberelor angajaţilor din acest mediu, fie se creează un blocaj, fie acei angajaţi riscă să îşi piardă locul de muncă.

Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor şi cadrelor medicale, cât şi angajaţilor şi angajatorilor din mediu privat. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să vină de îndată cu precizări clare, documentate şi asumate pentru că poliţiştii şi copiii acestora au nevoie de suport. Şi să nu uităm de faptul că poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, sunt singura categorie aflată în linia întâi pe toată perioada pandemiei, care au rămas cu promisiunea mincinoasă a ministrului Vela cu privire la primirea stimulentului de risc, stimulent care nu se acorda din bugetul de stat, ci din fonduri europene nerambursabile”, a mai transmis Europol.

Lasă un răspuns